Pierogi z kapustą i grzybami

5 (172 ocen)

  • 3 godz.

...

  • 3 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    400 g mąki
    1 jajko
    sól
    Farsz:
    750 g kapusty kiszonej
    50 g grzybów suszonych
    1 cebula
    3 łyżki masła
    liść laurowy
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kapustą i grzybami 2 1. Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny w 200 ml wody. W tym czasie kapustę zalać 200 ml wody ,dodać liść laurowy i gotować godzinę na wolnym ogniu. Kapustę odcedzić i posiekać.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 4 2. Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na 2 łyżkach masła.
    Wraz z grzybami zemleć w maszynce do mięsa.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 3 3. Namoczone grzyby opłukać i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować przez 30 min ,tak by na koniec nie pozostawało prawie nic płynu.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 5 4. Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć posiekaną kapustę oraz grzyby ,podsmażyć 7-8 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 6 5. Przygotować ciasto

    W przesianej mące zrobić dołek ,wbić jajko ,wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto ,dodając ok. 100 ml wody. Wyrabiać ,aż będzie gładkie. Rozwałkować na 2-2,5 mm grubości ,oprószając stolnicę mąką. Wycinać szklanką lub foremką koła.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 7 6. Na środek kłaść farsz i zlepić. Gotować w osolonej wodzie i wyjmować 3 min po tym jak wypłyną na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować