Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Takie pierożki przygotowuję na wigilię.Podawać pierogi z barszczykiem czerwonym.

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • - woda letnia: 1.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 1 kilogram
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - kapusta kiszona: 1 kilogram
    - suszone grzyby: 100 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - oliwa/olej: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pierogi 1. CIASTO mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać olej. Wodę ciepłą rozmieszać z jajkiem i solą, dodać do mąki. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.
  • Ciasto na pierogi 2. Wałkować na stolnicy placki, wykrawać koła foremką do pierogów, lub szklanką.
  • Farsz z grzybów i kapusty 3. FARSZ Kapustę wymoczyć, odcedzić, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować do miękkości, ostudzić, posiekać nożem. Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać, lub zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na oliwie. Wymieszać kapustę z grzybami, cebulą, solą i pieprzem. Jak farsz byłby za rzadki, dodać tartej bułki.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 4. Na wycięte z ciasta placuszki nakładać farsz, zlepić pierogi, gotować 4 minuty na wolnym ogniu. Pierogi wybierać łyżką cedzakową, ostudzić, następnie obsmażyć z obu stron na złoty kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować