Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Grzyby płuczemy,zalewamy zimną wodą,gotujemy godzinę.Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
2.Kapustę gotujemy w 350 ml wody,do miękkości tj.około 40 minut,odcedzamy,również kroimy na kawałki.
3.Pokrojoną na drobno cebulę,smażymy na patelni na rozgrzanej margarynie na lekko brązowo.
4.Łączymy wszystkie składniki,doprawiamy solą i pieprzem.
5.Do miski wsypujemy mąkę i szczyptą soli,wbijamy jajka,dolewamy wodę,wyrabiamy ciasto.Ciasto musi być elastyczne i miękkie.W tym czasie w garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.Ciasto dzielimy na dwie części,rozwałkowujemy je na grubość 2 mm,kroimy pasy szerokości 8 cm,nakładamy farsz,i foremką do pierogów wykrawamy kolejno pierogi.Partiami wrzucamy do wrzątku,gotujemy 5 minut.
6.Na patelni roztapiamy 1/4 kostki masła,wsypujemy 2 łyżki bułki tartej,podsmażamy,przekładamy ugotowane pierogi i obsmażamy z obu stron.
Porady
Pierogi możemy nadziewać białym serem,lub dowolnymi owocami.
Komentarze