Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pierogi obsmażone w masełku,są przepyszne.W moim domu każdy za nimi przepada,dlatego oprócz Wigilii przygotowuje je kilka razy w roku.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1.farsz:
    1 kg kiszonej kapusty
    2 cebule
    3 łyżki margaryny
    2 garście grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybków)
    pieprz.sól
    ciasto:
    1 kg mąki pszennej+250 g do podsypania
    2 jajka
    szczypta soli
    0,5 l letniej wody
    ponadto:
    kostka masła
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Grzyby płuczemy,zalewamy zimną wodą,gotujemy godzinę.Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    2.Kapustę gotujemy w 350 ml wody,do miękkości tj.około 40 minut,odcedzamy,również kroimy na kawałki.
    3.Pokrojoną na drobno cebulę,smażymy na patelni na rozgrzanej margarynie na lekko brązowo.
    4.Łączymy wszystkie składniki,doprawiamy solą i pieprzem.
    5.Do miski wsypujemy mąkę i szczyptą soli,wbijamy jajka,dolewamy wodę,wyrabiamy ciasto.Ciasto musi być elastyczne i miękkie.W tym czasie w garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.Ciasto dzielimy na dwie części,rozwałkowujemy je na grubość 2 mm,kroimy pasy szerokości 8 cm,nakładamy farsz,i foremką do pierogów wykrawamy kolejno pierogi.Partiami wrzucamy do wrzątku,gotujemy 5 minut.
    6.Na patelni roztapiamy 1/4 kostki masła,wsypujemy 2 łyżki bułki tartej,podsmażamy,przekładamy ugotowane pierogi i obsmażamy z obu stron.

Porady

Pierogi możemy nadziewać białym serem,lub dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować