Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jajka, soli i oleju zagnieść ciasto dodając powoli ciepłą wodę. Następnie cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki.
2.Grzyby przepłukać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować do miękkości w wodzie w której się moczyły, przecedzić , a wywar zostawić.
3.Kapustę gotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i dodatkiem wywaru pozostałego z gotowania grzybów przez około 50 minut. Następnie ostudzić, odcisnąć i poszatkować drobno razem z grzybami.
4.Cebulę obrać i pokroić drobno, następnie smażyć na maśle aż się zarumieni. Poszatkowaną kapustę z grzybami wymieszać z cebulą i doprawić do smaku.
5.Na okrągłe plaski nakładać po łyżce farszu, zlepić. Gotowe pierogi kłaść na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10-15 minut.
Komentarze