Pierogi z kapustą i grzybami

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od babci, pierogi można robić cały rok, ale najlepiej smakują w Wigilię.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    • ½ kg mąki
    • jajko
    • szczypta soli
    • szklanka ciepłej wody
    • łyżka oleju
    farsz:
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 10 dag grzybów suszonych (prawdziwki, podgrzybki)
    • 3 cebule
    • sól, pieprz, liść laurowy do smaku
    • 5 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Z mąki, jajka, soli i oleju zagnieść ciasto dodając powoli ciepłą wodę. Następnie cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki.
  • 2. Grzyby przepłukać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować do miękkości w wodzie w której się moczyły, przecedzić , a wywar zostawić.
  • 3. Kapustę gotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i dodatkiem wywaru pozostałego z gotowania grzybów przez około 50 minut. Następnie ostudzić, odcisnąć i poszatkować drobno razem z grzybami.
  • 4. Cebulę obrać i pokroić drobno, następnie smażyć na maśle aż się zarumieni. Poszatkowaną kapustę z grzybami wymieszać z cebulą i doprawić do smaku.
  • pierogi 5. Na okrągłe plaski nakładać po łyżce farszu, zlepić. Gotowe pierogi kłaść na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować