Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierogi są dobrym daniem na obiad jak i kolację oraz na wigilijny stół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    2duże ugotowane i potłuczone ziemniaki
    1 jajko
    Woda
    Szczypta soli

    Farsz 2kg kapusty
    2kg pieczarek lub grzybów
    Przepis jest na około 100 pierogów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę wysypać na stolnice lub stół w środku mąki zrobić dziurę do niej wbić jajko dodać szczyptę soli i wodę około 1 szklanki. Wyrabiać ciasto dodać ziemniaki wystygnięte i wyrabiać dalej. Wody i w razie potrzeby mąki dodawać do uformowania kuli z której będzie można kleić pierogi.
  • 2. Gdy ciasto będzie gotowe podzielić je na kilka części tak aby można było rozwałkowac ciasto na nie za cienki placek. Ze szklanki wycinać kółka. Które następnie
    będą nadziewane kapustą i grzybami lub pieczarkami. Na wycięte koła nakładany nie wielką ilość farszu składamy koło na pół i sklejamy końce tak aby nie wyleciał farsz. Następnie gotować w osolonej wodzie.
  • 3. Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Grzyby gotujemy natomiast pieczarki kroimy na drobno dodajemy 2-3 pokrojone cebuje i pol kostki margaryny i dusimy pod przykryciem aż odparuje woda. Następnie ugotowaną kapustę i pieczarki bądz grzyby mieliśmy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy pieprzem solą Vegeta. Mieszamy wszystko razem.

Porady

Pierogi mogą być polane masłem, można również podpiec na maśle pierogi na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować