Pierogi z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 1079 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W moim domu pierogi z kapustą i grzybami jada się nie tylko w święta. Ale z racji, że święta tuż.. tuż postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pierogi jakie przygotowuję dla swojej rodziny.

Kuchnia Marty
  • 150min

Składniki

Składniki na farsz:
◦1 kg kapusty kiszonej z marchewką
◦60 g suszonych grzybów
◦2 cebule
◦1 łyżka oliwy
◦4 ziela angielskie
◦2 liście laurowe
◦opcjonalnie 1 marchew
◦2 łyżki majeranku
◦1 łyżka cząbru
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka ciemnego sosu sojowego


Składniki na ciasto:
◦500 g mąki tortowej
◦ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
◦1 łyżka oleju
◦mąka do podsypywanie ciasta


Dodatkowo:
◦2-3 cebule
◦2 łyżki masła
◦1 łyżka listków świeżego tymianku

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kapustą i grzybami

  • Pierogi z kapustą i grzybami1. Przygotowanie farszu:

    Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka. Grzyby płuczemy i dodajemy do kapusty. Jeśli w kapuście jest mało marchwi, to obieramy jedną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle by przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy.

    Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy sos sojowy, cząber i majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.

    Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Pierogi z kapustą i grzybami2. Przygotowanie ciasta:

    W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
  • Pierogi z kapustą i grzybami3. Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
  • Pierogi z kapustą i grzybami4. Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

    Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

    Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i tymiankiem!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogimama_mnie_nauczylapierogi z kapustą i grzybamiwigilijne pierogiświąteczne daniawigilijne potrawyBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi zawsze przygotowuję...


Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: alaaa

Pierogi z kapustą i grzybami

Dzisiaj proponuję pierogi z farszem...

Pierogi  z kapustą  i grzybami

Dodane przez: mariola1972

Pierogi z kapustą i grzybami

W wigilię na każdym stole królują...

pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: agus11013

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Kto z nas nie lubi pierożków :)

pierogi

Dodane przez: lubieplacki

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis dostałam od babci, pierogi...

Pierogi zkapustą i grzybami

Dodane przez: emalitowska

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

Są to pierogi kóre w mojej rodzinie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE