REKLAMA

Pierogi z kapustą i grzybami

wyświetlono: 163 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Wstawię wam kilka zaległych dań, myślę że zechcecie skorzystać no chyba że się mylę. Pierwsze danie które wstawię to będą obiecane pierogi z farszem grzybowym który jest już na moim blogu podaję wam link do farszu : /2020/12/farsz-z-kapusty-kiszonej-i-grzybow.html . Jak dla mnie jest za dużo grzybów ale mąż i zięć właśnie takie uwielbiają. Można zmniejszyć ilość grzybów i dać więcej kapusty ale to zależy kto jak lubi.

opublikowany: 25.12.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto pierogowe :

    4 szklanki mąki tortowej ( szklanka poj. 210 ml. ),

    1 płaska łyżeczka soli,

    1,5 szklanki gorącej wody,

    3 łyżki oleju.
Ocena:

(średnia 5 z 140 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Już przepis na ciasto nie raz podawałam więc dziś pokażę wam zdjęcia tak w skrócie. Więc tak do miski wsypać mąkę, sól i wlać gorącą wodę, szybkim ruchem łyżki mieszać aby ciasto się nie sparzyło, wyrabiać ręką tak długo aby mąka wraz z wodą połączyły się w jedną całość. Następnie wlać olej i także wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Gotowe odstawić pod ściereczką aby odpoczęło. Gdy ciasto już odpoczęło podzielić na dwie części każdą z nich rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Nakładać solidną łyżeczkę farszu.
  • pierogi 2. Jak już mamy nałożony farsz grzybowy, zaczynamy sklejać pierogi od środka po całej długości . Można zrobić dowolny ozdobny brzeg. Tak postępujemy z dwoma kawałkami ciasta pierogowego. Przygotowane pierogi ułożyć na ściereczce.
  • pierogi 3. Gdy mamy już pozlepiane wszystkie pierogi i są już ułożone na ściereczce wtedy w garnku nastawić wodę posolić ją i poczekać aż się zagotuje. Jak woda już się zagotuje wkładać pierogi po kilka sztuk, zamieszać lekko aby nie przywarły do dna garnka. W chwili kiedy wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i pogotować na małym ogniu do dziesięciu minut.
  • pierogi 4. Tak przygotowane pierogi świetnie nadają się na stół wigilijny. Można do nich przygotować barszcz czerwony lub zajadać okraszone cebulką z olejem kto jak woli. Tak jak pisałam jak dla mnie za dużo grzybów ale to dlatego że jedyne leśne jaki lubię to opieńki a do farszu dałam prawdziwki które uwielbia mąż.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

jk Dodane przez: Jola1977-1977


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybkami.

kategoria: Pierogi kapusta kiszona opublikowany: 20.12.2013 | wyświetlono: 50613 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: KuchniaPoli IMG_20170910_124019_602

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami idealne na świąteczny stół i na co dzień.

kategoria: Pierogi opublikowany: 20.12.2017 | wyświetlono: 572 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: rena123 portret

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Danie doskonałe na wigilijną kolację.

kategoria: Pierogi kapusta kiszona opublikowany: 14.12.2015 | wyświetlono: 2239 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE