Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak wam idą przygotowanie świąt ? Mi jakoś opornie ale to może dlatego że gotuję z dnia na dzień, nie wiem dlaczego ale nie lubię mrożonych dań dlatego postanowiłam że pierogi zrobię tuż przed Wigilią zawsze świeże to o wiele smaczniejsze. Nie wiem czy wam się spodoba ale moje dzisiejsze pierogi zrobiłam z bigosem Wigilijnym który ostatnio wstawiałam powiem wam że wyszły bardzo smaczne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto pierogowe :

    4 szklanki mąki tortowej ( szklanka poj. 210 ml. ),

    1 łyżeczka soli,

    1,5 szklanki gorącej wody,

    2 łyżki oleju.



    dodatkowo :

    słoik litrowy bigosu wigilijnego,

    300 g cebuli ( do okraszenia pierogów ),

    olej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować bigos lecz nie z mięsem lecz taki który robimy na wigilię czyli kapusta z grzybami na oleju tu podaję link do mojego bigosu wigilijnego ( https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2020/12/bigos-wigilijny.html ). Możecie również dać dowolny swój farsz z kapustą i grzybami.
  • obiad 2. Jak już mamy przygotowany farsz wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta pierogowego. Do miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i łyżką szybkim ruchem wymieszać aby mąka się nie sparzyła. Następnie ręką ( uwaga bo ciasto jest dość ciepłe ) wyrobić do połączenia się mąki z wodą, wyrabiać tak długo aż ciasto nie będzie się kleić do rąk.
  • obiad 3. Gdy mamy już dokładnie wyrobione ciasto pierogowe, wlać olej i nadal wyrabiać do czasu wchłonięcia przez ciasto całego dodanego oleju. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić na chwile pod ściereczką aby odpoczęło. Następnie podzielić ciasto na dwie części. Na stolnicę wysypać mąkę położyć kawałek ciasta i rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Tak postępować z oboma kawałkami ciasta.
  • obiad 4. Jak już mamy po wycinane kółeczka, brać po jednym do ręki lekko je rozciągnąć, nałożyć łyżeczkę farszu z kapusty i grzybów. Zakleić zaczynając od środka i skleić po całości, następnie zrobić ozdobny brzeg lecz nie koniecznie.
  • obiad 5. Poklejone wszystkie pierogi ułożyć na ściereczce, z podanych składników wyszło mi 35 pierogów. Gdy mamy już posklejane wszystkie pierogi na gaz wstawić wodę posolić ją, gdy się zagotuje wkładać pierogi i od razu delikatnie zamieszać aby nie przystały do dna garnka. Jak pierogi wypłyną na wierzch w czasie gotowania zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Ugotowane wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • obiad 6. Ugotowane mięciutkie pierogi z kapustą i grzybami podałam z usmażoną cebulą na oleju. Pierogi tak przygotowane będą pięknie wyglądały na stole Wigilijnym. Można je nawet zajadać z barszczem czerwonym w niczym to nie przeszkadza. Pierogi wyszły tak miękkie i smaczne że nic nie zostało, jeśli jednak coś zostanie można je podsmażyć na rumiany kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować