REKLAMA

pierogi z kapustą i grzybami...

wyświetlono: 3399 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

wigilijne z kapustą i grzybami

opublikowany: 23.10.2012
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • CIASTO:
    350g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)
    200ml ciepłej wody
    1 łyżka masła osełkowego
    1 jajko
    szczypta soli


    FARSZ:
    pół kilo kiszonej kapusty
    10 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
    1 duża cebulka
    olej
    sól, pieprz
    kucharek
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namaczamy w zimnej wodzie co najmniej 2 godziny, gotujemy do miękkości. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy, dodając do smaku trochę kucharka. Kapustę odciskamy z wody i drobniutko siekamy, podobnie przygotowujemy grzybki. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju. Dodajemy na chwilkę grzybki i kapustkę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do głębokiej miski, doprawiamy solą i pieprzem.

  • 2. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody, właściwie tyle, ile "zabierze mąka". Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  • 3. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinać kółka specjalną foremką lub szklanką ( ja wykrawałam szklanką). Na środek kółeczek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi.
  • 4. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy ze smażoną na masełku pokrojoną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybkami.

kategoria: Pierogi kapusta kiszona opublikowany: 20.12.2013 | wyświetlono: 50612 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: rena123 portret

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Danie doskonałe na wigilijną kolację.

kategoria: Pierogi kapusta kiszona opublikowany: 14.12.2015 | wyświetlono: 2237 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE