Pierogi z kapusta i grochem

4.5 (173 ocen)

  • 4 godz.

bardzo ciekawe połączenie smakowe

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka 2 szkl.
    woda ciepła ok.1 szkl.
    olej 3 łyżki
    sól

    Farsz:

    80 dag kapusty kiszonej
    1 szklanka łuskanego grochu
    6 łyżek oleju
    1 duża cebula
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapusta i grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy farsz 1. Groch zalać wrzącą woda i odstawić na godzinę. Następnie uzupełnić wodą, aby przykryła groch. i gotować na małym ogniu aż będzie miękki. Kapustkę posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej wody, gotować na małym ogniu do miękkości. Gorącą kapustę wymieszać z grochem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
    Następnego dnia sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze.
  • wykrawany, nakładamy i zlepiamy a widelcem robimy wzorek 2. Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.

Porady

farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej - taki jest najlepszy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować