Pierogi z kapusta i grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch zalać wrzącą woda i odstawić na godzinę. Następnie uzupełnić wodą, aby przykryła groch. i gotować na małym ogniu aż będzie miękki. Kapustkę posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej wody, gotować na małym ogniu do miękkości. Gorącą kapustę wymieszać z grochem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
Następnego dnia sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze.
2.Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.
Porady
farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej - taki jest najlepszy
Komentarze