Pierogi z kapustą i białym serem

4.5 (155 ocen)

Pierogi można robić na wiele sposobów i każde są smaczne

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    1 kapusta biała
    10 dkg sera białego
    1 cebula
    masło do podsmażenia cebuli
    sól
    pieprz

    masło do polania pierogów
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Jak kapusta wystygnie, to ją jeszcze dokładnie odciskamy, dodajemy podsmażoną cebulkę, biały ser i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

    Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy albo więcej mąki albo wody, aby ciasto było elastyczne. Odcinamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka dowolnej wielkości, na każde kółko dajemy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy, wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować