Pierogi z kapustą gotowaną i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i delikatne pierożki z kapusty białej gotowanej z dodatkiem podsmażonych pieczarek, świetnie sprawdzą się na wigilię oraz na piątkowy obiad. Omaszczone słoninką i smażonymi pieczarkami, pycha.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki + do podsypania
    ok szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    jajko

    Farsz:
    duża główka kapusty
    3 średnie cebule
    6 dużych pieczarek
    100 g masła + 1 łyżka
    pieprz i sól

    Dodatkowo:
    kawałek słoniny
    3 średnie pieczarki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z kapustą gotowaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie mielimy w maszynce do mięsa o drobnym sitku. Cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i dusimy około 8 minut na łyżce masła. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmieloną kapustę i pieczarki, prażymy ok 20 minut co chwila mieszając aby się nie przypaliło. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne.
  • pierogi 3. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko, wykrawamy od szklanki kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi.
  • 4. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Słoninę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, mieszamy razem i podsmażamy aż słonina uzyska lekko złoty kolor. Pierogi podajemy omaszczone słoniną z pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować