Bardzo smaczne i delikatne pierożki z kapusty białej gotowanej z dodatkiem podsmażonych pieczarek, świetnie sprawdzą się na wigilię oraz na piątkowy obiad. Omaszczone słoninką i smażonymi pieczarkami, pycha.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki + do podsypania
ok szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko
Farsz:
duża główka kapusty
3 średnie cebule
6 dużych pieczarek
100 g masła + 1 łyżka
pieprz i sól
Pierogi z kapustą gotowaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie mielimy w maszynce do mięsa o drobnym sitku. Cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i dusimy około 8 minut na łyżce masła. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmieloną kapustę i pieczarki, prażymy ok 20 minut co chwila mieszając aby się nie przypaliło. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne.
3.Ciasto rozwałkowujemy cieniutko, wykrawamy od szklanki kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi.
4.Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Słoninę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, mieszamy razem i podsmażamy aż słonina uzyska lekko złoty kolor. Pierogi podajemy omaszczone słoniną z pieczarkami.
Komentarze