Pierogi z kapustą gotowaną i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne kapuściane pierogi pachnące boczkiem omaszczone słoninką, jak podaje je na stół znikają jako pierwsze pośród innych dań. Serdecznie polecam.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki + do podsypania
    ok szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    jajko

    Farsz:
    średnia główka kapusty
    duża cebula
    150 g wędzonego boczku
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    kawałek słoniny
    3 łyżki oleju do gotowanie pierogów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z kapustą gotowaną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażamy z boczkiem pokrojonym drobniutko na złoty kolor, dodajemy zmieloną kapustę i prażymy ok 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne.
  • gotowanie pierogów 3. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Do garnka nalewamy wodę i solimy, wlewamy olej, gotowe pierogi gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • 4. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na suchej patelni. Omaszczamy pierogi. Podajemy.

Porady

Dzięki dodatku oleju do wody pierogi nie będą nam się lepiły podczas wyciągania na talerz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Kapusta biała Kapusta Słonina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować