Pierogi z kapustą

  • wyświetlono: 204 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smak mojego dzieciństwa.

_DSC1395
  • 6 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Składniki na ok 90 sztuk

Ciasto:
5 szklanek mąki + do podsypywania
500ml gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 małe jajko
Farsz:
1 duża główka kapusty (ok 3 kg przed obraniem)
250g wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
120g masła lub margaryny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kapustą

  • 1. Ciasto:
    Przesianą mąkę siekamy z wodą i solą, następnie dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładką kulę i odstawiamy, by odpoczęło pod szklaną miseczką.
    Farsz:
    Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz drobno poszatkowaną kapustę. Dodajemy tłuszcz i odrobinę soli, smażymy aż zmięknie i się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły. Podajemy na ciepło od razu, lub odsmażone na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

pierogikapustaobiad

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi

Dodane przez: izaa_a

pierogi z kapustą i grzybami...

wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami

Smaczna, syta propozycja na obiad...

Pierogi z ziemniakami i kapustą

Dodane przez: Bilcia

Pierogi z ziemniakami i kapustą

Przepis wymyślony przeze mnie inspirowany...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi zawsze przygotowuję...

Pierogi  z kapustą  i grzybami

Dodane przez: mariola1972

Pierogi z kapustą i grzybami

W wigilię na każdym stole królują...

pierogi z mięsem i kapustą

Dodane przez: capri

pierogi z mięsem i kapustą

Uwielbiam te pierogi, sycące, bo...