Pierogi z kalafiorem i bryndzą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne pierożki, szybko znikają z talerza.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    50 g mąki gryczanej
    300 g mąki
    5 g soli
    1 szt. jajko
    10 g masło pokojowej temp.
    130 ml ciepłej wody

    Nadzienie:

    400 g kalafior
    200 g bryndzy
    10 g koperku
    50 ml wywar z kalafiora
    25-30 g masła

Pierogi z kalafiorem i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kalafiorem i bryndzą 1. 1. Mąkę i mąkę gryczaną przesiać do dużej miski, dodać sól, jajko i masło. Porcjami dolewać ciepłą wodę i zagniatać cisto, aż będzie miękkie, gładkie, elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godz.
  • Pierogi z kalafiorem i bryndzą 2. 2. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować. Ugotowany kalafior zmiksować, dodając trochę wywaru. Czosnek wycisnąć przez praskę, bryndze pokruszyć, dodać do puree z kalafiora, wszystko wymieszać.
    3. Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Szklanką powycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczką puree z kalafiora i dokładnie zlepić brzegi. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucać pierogi, gotować na średnim ogniu ok. 7 min. Pierogi wyjąc łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać ciepłym masłem i posypać pokruszoną bryndzą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy