Pierogi z kalafiorem i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę i mąkę gryczaną przesiać do dużej miski, dodać sól, jajko i masło. Porcjami dolewać ciepłą wodę i zagniatać cisto, aż będzie miękkie, gładkie, elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godz.
2.2. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować. Ugotowany kalafior zmiksować, dodając trochę wywaru. Czosnek wycisnąć przez praskę, bryndze pokruszyć, dodać do puree z kalafiora, wszystko wymieszać.
3. Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Szklanką powycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczką puree z kalafiora i dokładnie zlepić brzegi. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucać pierogi, gotować na średnim ogniu ok. 7 min. Pierogi wyjąc łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać ciepłym masłem i posypać pokruszoną bryndzą.
Komentarze