Pierogi z kaczki z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę wymoczyć w wodzie. Następnie ugotować bulion z włoszczyzną do którego włożymy kaczkę .
2.Po 1,5 godziny wyciągamy kaczkę z bulionu , i oddzielamy mięso od kości.
3.Włoszczyznę razem z mięsem mielimy przez maszynkę , dodajemy wszystkie przyprawy i jajko. I wyrabiamy farsz.
4.Mąkę , jajka , wodę i odrobinę oleju wsypujemy do miski i wygniatamy ciasto. Wałkujemy i lepimy pierożki.
5.Pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody . Czekamy aż wypłyną :)
6.Teraz czas na sos. Skrzydełka , szyjkę od kaczki dusimy na maśle , pod koniec dodajemy śliwki oraz przyprawiamy do smaku . Można też dodać czerwonego wina. Smacznego !
Porady
Pierogi można podawać też podsmażane na patelni , na oliwie lub na maśle klarowanym.
Komentarze