Pierogi z kaczką i gąskami

  • wyświetlono: 615 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gąski to jesienne grzyby, które pojawiają się w październiku i rosną nawet do grudnia. Pamiętam, że pewnego ciepłego roku moi rodzicie nazbierali świeżych gąsek na wigilię. Gąski lubią przymrozki i zimniejsze poranki. Polecam je w towarzystwie kaczki, otrzymamy bardzo smaczny obiad.

Cukiereczek

Składniki

• CIASTO:
• 375 g mąki,
• 1,5 łyżki oleju,
• Szczypta soli,
• Letnia woda (około ¾ szklanki),
• NADZIENIE:
• 250g gotowanego mięsa z kaczki,
• 250g obranych gąsek,
• 1 duża cebula,
• 1 łyżeczka majeranku,
• Sól,
• Pieprz,
• Masło do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kaczką i gąskami

  • Pierogi z kaczką i gąskami1. NADZIENIE: Gąski dokładnie płuczemy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je i studzimy.
  • Pierogi z kaczką i gąskami2. Mięso z kaczki oddzielamy ewentualnie od kości i odważamy 250g. Najlepiej użyć mięsa ugotowanego przy okazji z rosołu z kaczki. Cebulę obieramy. Mięso, grzyby i cebulę mielimy razem w maszynce do mielenia mięsa.
  • Pierogi z kaczką i gąskami3. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i obsmażamy zmielone składniki przez około 10 minut. Doprawiamy mocno solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli farsz wyda nam się za suchy wówczas dodajemy 1-2 łyżki bulionu lub gorącej wody. Farsz studzimy.
  • Pierogi z kaczką i gąskami4. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
  • Pierogi z kaczką i gąskami5. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy np. z podsmażoną cebulką i kubkiem czerwonego barszczu. Życzę smacznego :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcikaczkagrzybymięso z rosołukolacjaobiadkuchnia polskajesieńgąski

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ze szpinakiem i serem

Dodane przez: hidunia

Pierogi z serem i szpinakiem

Przepyszne pierożki z rewelacyjnym...

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: dagita

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Przepis powstał dla odmiany zwykłych...

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Dodane przez: Martyna1991

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Pierogi z farszem ala ruskim, z...

image-1o36857

Dodane przez: zagatkowykociolek

Pierogi z łososiem i szpinakiem

Pyszne pierożki o mocnym aromacie...

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Dodane przez: Iwona75

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Fajne wykorzystanie kaszy, bardzo...

ciasto na pierogi

Dodane przez: ula243

Ciasto na pierogi z maki i maslanki

Juz od dawna czytalam ,slyszalam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE