Pierogi z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje wnuki uwielbiają pierożki z jeżynami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    około 2/3 szklanki wody cieplej

    1 szklanka jeżyn

Pierogi z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać, jajko, sól, olej, wlać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto ma być gładkie i nie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkować na na grubość około 1 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wyciąć kółka. Na każdym kółku położyć jeżyny. Złożyć na pół i zlepić brzegi tak aby nie rozklejały się podczas gotowania. Pierogi wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować około 6 min od wypłynięcia. Pierogi podawać polane śmietaną z cukrem lub jogurtem typu greckiego .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy