Pierogi z jarmużem, twarogiem, kurczakiem i ziemniakami - nie do końca ruskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra).

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    300 - 350 g liści jarmużu,
    200 g twarogu półtłustego,
    200 g piersi z kurczaka,
    2 duże ziemniaki,
    1 duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    sól,
    pieprz,
    słodka i ostra papryka w proszku,
    majeranek,
    olej do smażenia

    Ciasto na pierogi:
    1/2 kg mąki pszennej,
    1 małe jajko,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżka oleju lub oliwy,
    około 250 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z jarmużem, twarogiem, kurczakiem i ziemniakami - nie do końca ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Przestudzić i wycisnąć przez praskę.
    Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do ziemniaków .
  • 2. Pierś opłukać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
    Cebulę i czosnek obrać - również drobno pokroić.
    Liście jarmużu oczyścić z włókien, opłukać i posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, przyprawić solą, pieprzem i paprykami - podsmażyć. Następnie dodać cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie.
    Przełożyć do twarogu i ziemniaków.
    Farsz dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku.
  • 3. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajko - wymieszać. Dodać gorącą wodę i całość wyrobić na elastyczne ciasto (gdyby ciasto było za luźne to podsypać je mąką i jeszcze wyrobić). Ciasto odstawić aby przestygło "odpoczęło".
  • 4. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić krążki i napełnić farszem, skleić.
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i ugotować.
    Wyjąć z garnka na cedzak i przelać zimną wodą.
    Podawać takie prosto z wody lub podsmażyć na patelni i okrasić tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Pierś z kurczaka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować