Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
230 g makaronu z kurkumą (drobne falbanki)
200 g serka topionego z pieczarkami
8 jajek ugotowanych na twardo
Składnik podstawowy dodatkowy:
500 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków
Składniki robocze:
1 łyżka kminku całego
1 łyżka estragonu suszonego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
olej do natłuszczenia papieru
Do dekoracji:
pomidor
ogórek korniszony
sałata masłowa
kminek
Przenikliwe jaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Następnie pognieść (lub zmielić) razem z ziemniakami i serkiem. Dodać kminek, estragon, czosnek, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę podzielić na 8 części. W dłoni porcje masy ugnieść na placek, włożyć całe jajko i uformować kulę, otulając masą jajko.
2.Blachę (27 x 40) wyścielić natłuszczonym olejem papierem do pieczenia, następnie ułożyć przygotowane kulki.
3.Piec 40 min (200 st. C).
Podawać na ciepło lub na zimno. Danie świetnie smakuje z sosem pomidorowym (na ciepło) lub czosnkowym (na zimno).
Porady
*** Autor tekstu: Agnieszka Osiecka.
Danie idealnie nadaje się na dzicięce przyjęcie.
Komentarze