Przenikliwe jaja

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cytując klasyka: "Czy te oczy mogą kłamać?" ***

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
    230 g makaronu z kurkumą (drobne falbanki)
    200 g serka topionego z pieczarkami
    8 jajek ugotowanych na twardo

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    500 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków

    Składniki robocze:
    1 łyżka kminku całego
    1 łyżka estragonu suszonego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    olej do natłuszczenia papieru

    Do dekoracji:
    pomidor
    ogórek korniszony
    sałata masłowa
    kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajka na twardo Przystawki

Przenikliwe jaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przenikliwe jaja 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Następnie pognieść (lub zmielić) razem z ziemniakami i serkiem. Dodać kminek, estragon, czosnek, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę podzielić na 8 części. W dłoni porcje masy ugnieść na placek, włożyć całe jajko i uformować kulę, otulając masą jajko.
  • Przenikliwe jaja 2. Blachę (27 x 40) wyścielić natłuszczonym olejem papierem do pieczenia, następnie ułożyć przygotowane kulki.
  • Przenikliwe jaja 3. Piec 40 min (200 st. C).
    Podawać na ciepło lub na zimno. Danie świetnie smakuje z sosem pomidorowym (na ciepło) lub czosnkowym (na zimno).

Porady

*** Autor tekstu: Agnieszka Osiecka. Danie idealnie nadaje się na dzicięce przyjęcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować