PIEROGI Z JAGODAMI POD WANILIOWĄ CHMURKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi z jagodami należą do tych najlepszych na świecie;) Sekretem udanych pierogów jest ciasto .Pierogi z owocami możemy serwować w każdym sezonie ;wykorzystując zapasy mrożonych owoców.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    60 dag mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    2 łyżki oleju
    sól 1/2 łyżeczki
    nadzienie;
    świeże lub mrożone jagody
    Dodatkowo;
    śmietana kremówka ok 1 szklanka
    cukier puder 1 łyżka
    cukier waniliowy 1/2 łyżeczki

Pierogi z jagodami pod waniliową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wmtw0f 1. Mąkę przesiać dodać sól i olej,wlewać wodę zagniatając ciasto.Uformować kule,podzielić na 2 części ,jedną przykryć ściereczką,drugą rozwałkować ,wycinać krążki szklanką lub kubkiem.Na środek każdego nakładać owoce.Zlepiać pierogi.Gotować we wrzącej osolonej wodzie ,od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię ok 4-5 minut.Podawać na gorąco polane śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Porady

Podstawą dobrych pierogów jest ciasto.Aby pierogi były udane należy: -ciasto zagniatać nie za długo, by nie było zbyt twarde -rozwałkowane ciasto nie może być zbyt cienkie;wtedy pierogi nie będą się rozlatywać -do wody ,w której będą się gotowały dodajemy łyżkę oleju,by pierogi nie sklejały się -farsz nakładać maksymalnie na środku krążka ,by nie podchodziło pod sklejane brzegi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy