Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować ze śmietanką i laską wanilii. Lekko wystudzić, wyjąć wanilię i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do mleka i śmietanki. Żółtka utrzeć z cukrem (nie muszą być na kogel-mogel, wystarczy, żeby cukier się nieco rozpuścił). Do żółtek dodać kilkanaście łyżek gorącej śmietanki i mleka, rozmieszać. Całość wlać do garnka z resztą mleka i śmietanki. Podgrzewać na najmniejszym ogniu ciągle mieszając, aż mieszanina lekko zgęstnieje (będzie się osadzać na łyżce i przypominać roztopione lody). Zdjąć z ognia (uważać, żeby mieszanina nie zawrzała ani nie przestawać mieszać, bo się zważy). Przelać do słoiczka, schłodzić w lodówce.
2.Za podanych składników zagnieść ciasto na pierogi.
Do jagód dodać cukier i mąkę, delikatnie wymieszać.
Lepić pierogi ulubioną techniką, uważając żeby nie zabrudzić brzegów ciasta przy zlepianiu.
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Lekko przestudzić, polać sosem.
Porady
Sos można przechowywać w lodówce kilka a nawet kilkanaście dni.
Komentarze