Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Jagody i delikatny waniliowy sos pasują do siebie idealnie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na ok. 40 szt.

    Ciasto
    -400 g mąki
    - 2 jajka
    - ok. 100 ml wody

    -400-500 g jagód
    - 2 łyżki cukru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Sos
    - 250 ml mleka pełnego
    - 250 ml śmietanki 36%
    - 7 łyżek cukru
    - 1 laska wanilii
    - 6 żółtek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Sosy

Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować ze śmietanką i laską wanilii. Lekko wystudzić, wyjąć wanilię i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do mleka i śmietanki. Żółtka utrzeć z cukrem (nie muszą być na kogel-mogel, wystarczy, żeby cukier się nieco rozpuścił). Do żółtek dodać kilkanaście łyżek gorącej śmietanki i mleka, rozmieszać. Całość wlać do garnka z resztą mleka i śmietanki. Podgrzewać na najmniejszym ogniu ciągle mieszając, aż mieszanina lekko zgęstnieje (będzie się osadzać na łyżce i przypominać roztopione lody). Zdjąć z ognia (uważać, żeby mieszanina nie zawrzała ani nie przestawać mieszać, bo się zważy). Przelać do słoiczka, schłodzić w lodówce.
  • 2. Za podanych składników zagnieść ciasto na pierogi.
    Do jagód dodać cukier i mąkę, delikatnie wymieszać.
    Lepić pierogi ulubioną techniką, uważając żeby nie zabrudzić brzegów ciasta przy zlepianiu.
    Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Lekko przestudzić, polać sosem.

Porady

Sos można przechowywać w lodówce kilka a nawet kilkanaście dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować