Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uczta dla malucha

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    ok. 1 szklanki letniej wody
    jagody (mogą być mrożone, ze słoika, świeże)

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
  • 2. Cisto podzielić na części, rozwałkować. Z ciasta wykrawać np. szklanką krążki.
  • 3. Na krążkach ciasta ułożyć jagody, zlepić pierogi.
    Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju (kluski się nie zlepią).
    Gotować do momentu gdy ciasto na złączeniu stanie się miękkie.
  • 4. Podawać polane sosem.

Porady

Aby ciasto się nie wysuszyło, obłóż je ściereczką. Gdy ciasto jest za suche nie będzie się lepić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy