Pierogi z jagodami

5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie pierożki zawsze robi moja mama, teraz ja takie przygotowuję.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka - 300 g
    ciepła woda - 1 szkl
    oliwa - 1,5 łyżki
    sól
    NADZIENIE
    jagody - 230 g
    cukier
    bułka tarta - 1 łyżeczka
    Do polania pierogów śmietana
    cukier
    jagody do dekoracji
    listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto.
  • 2. Ciasto dokładnie wyrobić.
  • 3. NADZIENIE: Jagody opłukać, osuszyć.
  • 4. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem.
  • 5. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki.
  • 6. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać.
  • 7. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia.
  • 8. Podawać pierogi polane śmietaną z cukrem, posypane jagodami i udekorowane miętą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować