Pierogi z jagodami, śmietaną i cukrem

  • wyświetlono: 113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W końcu postanowiłam zrobić pierogi z jagodami które mąż nazbierał w lesie. Ciężko jest zbierać gdy jest się chorym na kręgosłup ja dwa lata temu jeszcze zbierałam w tym roku niestety już nie daję rady. Pierogi wyszły bardzo smaczne a zwłaszcza te jagody rewelacja.

IMG_20200323_163404_352
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

składniki na ciasto pierogowe :

5 szklanek mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

2 szklanki gotowanej gorącej wody,

szczypta soli,

3 - 4 łyżki oleju.



farsz z jagód :

800 g jagód leśnych,

2 kisiele malinowe 30 g,

5 czubatych łyżek cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z jagodami, śmietaną i cukrem

  • pierogi1. Przygotować jagody przyniesione prosto z lasu, oczyścić je umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie wsypać cukier ( a tylko dlatego tak sporo ponieważ w tym roku są mocno kwaskowate ), wsypać dwa kisiele dowolne ( ja dałam malinowy ładnie się skomponował z jagodami ). Jagody z dodanym cukrem i kisielem dokładnie wymieszać do połączenia się całości.
  • pierogi2. Gdy już mamy przygotowany farsz ( powiem wam że gdy dodaję kisiel do jagód wtedy farsz jagodowy nie wylewa się z pierogów ). Przygotować ciasto pierogowe, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i wlać gorącą wodę, szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby mąka się nie sparzyła. Do wyrobionego ręką ciasta ( uwaga jest mocno ciepłe ), wlać olej i dokładnie wyrobić do czasu wchłonięcia przez ciasto całego oleju. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło.
  • pierogi3. Jak już ciasto odpoczęło podzielić je na trzy części. Jedną część położyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować podsypując mąką aby się nie kleiło na około 0,5 cm. Tak postąpić z każdym kawałkiem ciasta.
  • pierogi4. Gdy już mamy rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta, szklanką wycinać kółeczka ( ja poszłam na łatwiznę a i dlatego że jeśli do jagód to ta forma lepienia pierogów jak dla mnie najlepsza ponieważ wchodzi sporo farszu ). Na jedno z kółek nałożyć łyżkę farszu jagodowego.
  • pierogi5. Jak już nałożyliśmy farsz jagodowy przykryć drugim kółeczkiem i zlepiać dokładnie palcami dookoła formując kwiatka. Farszu wchodzi tak dużo że pierogi są ładnie napełnione.Tak postępować z każdym kawałkiem ciasta.
  • pierogi6. Do garnka wlać wodę lekko ją posolić i zagotować. Jak już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować je na średnim ogniu od 5 - 7 minut, pilnować aby się nie przykleiły do dna garnka i aby szybko się nie gotowały.
  • pierogi7. Ugotowane pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody na talerz. Pierogi są tak mięciutkie że w czasie wyciągania są aż giętkie.
  • pierogi8. Takie pierogi z jagodami u nas jadamy z cukrem obficie posypanym oraz kwaśną śmietaną. Z reszty jagód jakie mi pozostały z pierogów, do garnka wlałam wody wsypałam pozostałe jagody i dodałam jeden suchy kisiel ugotowałam z tego kisiel z całymi jagodami, świetnie nadaje się do pierogów jako dodatek do popicia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiobiadpierogi z jagodami

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi z jagodami leśnymi

Dodane przez: klementynka

pierogi z leśnymi jagodami

Latem zbieram i zamrażam jagody,...

Pierogi z twarogiem i jagodami

Dodane przez: anemon

Pierogi z twarogiem i jagodami

Farsz z dobrej jakości białego...

Pierogi z jagodami

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z jagodami

Wypad do lasu na jagody, uważam...

pierogi z jagodami i sosem

Dodane przez: lucyna19

Pierogi z jagodami i sosem waniliowym

Sezon jagodowy rozpoczynam od pierogów.Polecam!

Pierogi z sosem angielskim.

Dodane przez: mariolka

Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard)

Jagody i delikatny waniliowy sos...

smazone pierogi z jagodami

Dodane przez: majka190382

SMAŻONE PIEROGI Z JAGODAMI

W sezonie na jagody, tak przygotowane,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE