Pierogi z jagodami ulubione moich dzieci

0 (0 ocen)

  • 45 min

Letnia, aromatyczna, smaczna propozycja na obiad lub kolację. Nie tylko dla dzieci.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    4 szklanki przesianej mąki pszennej, typ 500
    3/4 szklanki letniej wody
    3 czubate łyżki miękkiego masła
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli

    Ponadto:
    500 g świeżych jagód
    cukier do owoców
    bułka tarta do polania
    masło na okrasę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z jagodami ulubione moich dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto pierogowe 1. Wykonanie ciasta na pierogi:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Robimy dołek. Wbijamy jajko, żółtko. Dodajemy miękkie masło. Wsypujemy sól.
    Powoli wlewamy wodę, stopniowo.
  • wyrobione ciasto na pierogi 2. Ciasto wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, elastyczne, miękkie.
  • wałkowanie ciasta na pierogi 3. Na stolnicę wysypujemy trochę maki.
    Ciasto dzielimy na części.
    Wałkujemy, niezbyt cienko.
  • wykrawanie krążków z ciasta pierogowego 4. Z ciasta wykrawamy krążki, przy pomocy foremki lub szklanki.
  • świeże jagody 5. Jagody myjemy, osuszamy.
  • jagody przesypane cukrem 6. Jagody wsypujemy do miseczki. Przesypujemy cukrem, nie mieszamy, tylko podrzucamy, aby się nie zgnioty.
  • jagody na krążku ciasta piergowego 7. Na każdy krążek ciasta, łyżeczką nakładamy jagody,.
  • zlepianie pieroga 8. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, formując pieroga.
  • ozdabianie falbanką pieroga 9. Brzegi pieroga możemy ozdobić falbanką z ciasta.
  • poukładane pierogi na stolnicy 10. Ulepione pierogi układamy na stolicy, podsypanej wcześniej lekko mąką.
  • gotowanie pierogów 11. W dużym garnku gotujemy wodę z solą.
    Wrzucamy na wrzątek pierogi- partiami.
    Lekko mieszamy.
    Gotujemy kilka min. na małym ogniu.
  • podano pierogi z jagodami polane zrumienioną bułeczką 12. Wyjmujemy pierogi cedzakiem.
    Od razu przekładamy i porcjujemy na talerze.
  • rumienienie bułki tartej na maśle 13. Roztapiamy masło, rumienimy bułeczkę tartą.
    Polewamy nią gorące pierogi.
  • pierogi z jagodami 14. Smacznego:)

Porady

Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 40 średnich pierożków. Ciasto pierogowe jest plastyczne, nie wysycha, łatwo się wałkuje. Zamiast jagód możemy użyć innych, dowolnych owoców. Wierzch pierogów możemy posypać cynamonem. Zamiast cukru do jagód, możemy wierzch polać słodką śmietanką. Pierogi możemy zamrażać. Jagody, to samo zdrowie. Obniżają poziom „złego" cholesterolu, podwyższają dobrego. Zawierają : błonnik, pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Wzmacniają wzrok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować