Pierogi z jagodami

5 (141 ocen)

Kiedy rozpoczyna się sezon na jagody koniecznie muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną.

Składniki:

  • Ciasto:

    0,5 kilograma mąki pszennej

    1 szklanka ciepłej wody

    1 jajko

    2 łyżki oleju

    szczypta soli

    Farsz:

    500 gram jagód

    cukier
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qvhfba 1. Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce jagód i posypujemy cukrem.
  • image-1j2xxfq 2. Pierogi zlepiamy robiąc falbankę, układamy na tacy posypanej mąką.
  • image-0c5w5pf 3. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Porady

Pierogi możemy polać przed podanie śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować