Pierogi z jabłkiem i kaszanką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    szklanka wody
    jajko
    2 łyżki masła
    sól olej

    Farsz:
    1/2 kg kaszanki
    cebula
    jabłko
    majeranek
    sól pieprz cukier

Pierogi z jabłkiem i kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  • 2. Farsz:
    Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój drobno, zeszklij na oliwie. Kaszankę obierz, rozdrobnij i wymieszaj z cebulą i jabłkiem, posyp łyżeczką majeranku - smaż kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i wytnij krążki. Każdy napełnij farszem i dokładnie zlep brzegi. Przygotowane pierożki wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut do czasu, aż wypłyną.

Porady

Gotowe pierogi można podsmażyć lub okrasić wysmażoną słoniną z cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy