Pierogi z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczny obiad na słodko...no w sumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:

    1 kg jabłek
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżki brązowego cukru

    Ciasto:

    300 g mąki
    1 łyżka kurkumy
    50 g masła
    150 ml wrzątku

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z jabłkami 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, prażymy na średnim ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu (do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy.

    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Podajemy ze śmietaną lub podsmażoną na maśle bułką tartą z dodatkiem cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy