Pierogi z jabłkami

0 (0 ocen)

Pierogi te wymyśliłam dla mojej 3,5 - letniej Córci . Bardzo jej smakowały , zjadła 7 sztuk .

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki+ do podsypania

    1/2 szklanki gorącej wody

    1 jajko

    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    szczypta soli



    3 jabłka

    1/2 łyżeczki cynamonu

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach .

    Odcisnąć nadmiar soku .

    Jabłka oprószyć cynamonem .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .

    Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy