Pierogi z jabłkami

0 (0 ocen)

Pierogi w słodkiej odsłonie :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    4 łyżki oleju
    2 jajka
    ok. 1 szklanka wody

    Farsz:
    ok. 6 jabłek
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka cynamonu
    garść rodzynek
    cukier do smaku

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
  • 2. Farsz:
    Jabłka umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Wymieszać z bułką tartą, rodzynkami i cynamonem, doprawić do smaku cukrem.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i powycinać w nim krążki przy pomocy szklanki. Nakładać łyżeczką farsz na krążki ciasta i zlepiać pierogi. Gotować pierogi w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia. Gorące pierogi wykładać na talerze, oprószyć cynamonem i podawać ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy