Pierogi z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne słodkie pierożki pachnące jabłkami

  • 30 min

Składniki:

  • na 20 pierożków:
    3 spore jabłka
    ew. cukier do smaku
    1 mała łyżeczka cynamonu w proszku
    Ciasto:
    70 dag mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    ciepła woda - ile zabierze mąka
    szczypta soli

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto.
    Ciasta jest więcej niż potrzeba na te pierogi, ale ja zawsze robię je przy okazji robienia innych, stąd trudno mi podać proporcje tylko na te pierożki.
  • 2. Jabłka cienko obieram, tarkuję na jarzynowej tarce.Jeśli są mdłe dodaję sok z cytryny.Doprawiam cukrem (jeśli są bardzo kwaśne) i cynamonem.
    Ciasto cienko wałkuję, wykrawam kółeczka, nakładam jabłka i zlepiam.
  • 3. W garnku zagotowuję wodę z solą i olejem. Wrzucam pierożki i gotuję nie dłużej niż do wypłynięcia. Osączam i podaje polane masłem i posypane cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy