Pierogi z grzybami i cebulą

4.94 (143 ocen)

  • 40 min

Za dzieciństwa uwielbiałam lepić z babcią pierogi- muszę przyznać że te są moim pierwszym samodzielnym dziełem i jestem z nich dumna :))

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka wrzątku
    Farsz:
    500 g grzybów ( u mnie rozmrożone z jesiennym zbiorów , głównie podgrzybki)
    3 duże cebule
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.94 (143 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z grzybami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moje pierożki :) 1. Grzyby rozmrozić , opłukać , cebulę pokroić w kostkę- smażyć z dodatkiem pieprzu.
    Mąkę przesiać , dodać olej , sól oraz wrzątek.
    Wyrobić dobrze ciasto. ( gdyby się kleiło , dodać jeszcze troszkę mąki)
    Stolnicę posypać odrobiną mąki , rozwałkować cienko ciasto , wycinać kółeczka np. szklanką , na każde nałożyć czubatą łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi ( robiąc palcami fałdki)
    Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
  • Odsmażone pierożki :) 2. Ja bardzo lubię , chrupiące , odsmażone na masełku :)

Porady

"Prosto z garnka" pysznie smakują okraszone skwarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować