Pierogi z gotowaną łopatką, kapustą pekińską i mortadelą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pysznie i do syta. Zapraszam serdecznie :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    woda - ile zbierze mąka
    Farsz:
    350 g kapusty pekińskiej
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    450 g łopatki wieprzowej bez kości
    200 g dobrej jakości mortadeli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z gotowaną łopatką, kapustą pekińską i mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości ( pamiętać o zbieraniu burzowin). Odcedzić i zostawic do ostygnięcia. Zmiksować w pojemniku blendera z ostrzami lub zmielić w maszynce.
    Kapustę pokroić w drobne piórka. Cebulę drobno posiekać.
  • 2. Na patelni zeszklić cebulę dodać pekinkę. Dusić ja do miękkości. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość o połowę dodać starta na duzych oczkach mortadelę. Dokończyć duszenie, zdjąć z ognia, ostudzić. Do zawartości patelni dodać łopatkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto:
    Do miski przełożyć mąkę. Dodać sól, roztrzepane jajka i "zarobić " całość nożem. Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto na gładkie i jednolite. Odłożyć pod przykryciem na około 30 minut.
    Ciasto podzielić na 4 części. Każda rozałkowac na płat, wykrawać fragmenty ciasta. Układać farsz i zlepiać pierogi w dowolny kształt. U mnie trójkaty.
    Gotować partiami w osolonym wrzątku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mortadela Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować