pierogi z fetą i szpinakiem

0 (0 ocen)

Nigdy nie lubiłam szpinaku, ale chyba tylko dla tego, że jako małe dziecko byłam do niego negatywnie nastawiona.Od kiedy go spróbowałam zakochałam się :)

Składniki:

  • Farsz :
    500 gram świeżego szpinaku
    1 opakowanie sera feta
    1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków
    sól ,pieprz, masło,
    2 ząbki czosnku

    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    łyżeczka oleju
    ciepła woda

Pierogi z fetą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi przygotowanie 1. Ciasto:
    Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło.

    Farsz:
    Szpinak zblanszowałam, odcedziłam, gdy przestygł rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam.
  • pierogi przygotowanie 2. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ).
  • pierogi 3. Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem.

Komentarze

Podobne przepisy