Pierogi z fasolowym farszem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fasolowy farsz wyraziście doprawiony, aromatyczny i lekko pikantny znakomicie sprawdził się w tych pierogach. Smaczny pomysł na jesienny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • FARSZ:
    fasola - 1 szk.
    cebula - 2 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    oliwa - 3 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek - 3 łyżeczki
    pieprz kajeński do smaku

    CIASTO:
    mąka pszenna - 300 g
    gorąca woda - 2/3 szk.
    olej rzepakowy - 2 łyżki
    szczypta soli

    DO PODANIA:
    oliwa extra vergine
    posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z fasolowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: starannie wypłukaną fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
    Następnego dnia fasolę w garnku bez przykrycia doprowadzam do wrzenia, odlewam wodę, a do garnka z fasolą wlewam świeżą, gorącą wodą. Gotuję pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
    Cebule kroję w drobną kostkę, a następnie smażę na rozgrzanym oleju, na krótko przed końcem smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula ma złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam.
    Miękką i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę przesmażam cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i pieprzem kajeńskim.
  • 2. CIASTO: mąkę przesiewam przez gęste sitko na stolnicę, dodaję sól, olej i stopniowo dolewając gorącą wodę mieszam. Wyrabiam ciasto przez około 8-10 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką lub dolewając odrobinę wody. Ciasto nakrywam lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
    Po tym czasie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto, dzielę na trzy części i każdą kolejno wałkuję na cienki placek. Wycinam szklanką krążki, nakładam farsz łyżeczką i dokładnie zlepiam brzegi.
    Pierogi układam na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakrywam drugą ściereczką, aby nie obsychały.
  • 3. Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące polane oliwą extra vergine i posypane posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować