Pierogi to żelazny punkt kolacji wigilijnej. W tym roku oprócz tradycyjnych z kapustą i grzybami zagoszczą takie oto frykasy. Serdecznie polecam.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
ok. 150 ml przegotowanej wody
Farsz:
300 g ugotowanej fasoli
50 g suszonych grzybów
1/2 cebuli
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
1/3 pęczka koperku
Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godziny. Po tym czasie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, zdjąć z ognia, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Ostudzić również.
2.Przełożyć do pojemnika blendera grzyby, fasolę i cebulę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Wymieszać, odstawić na bok.
3.Ciasto:
Do miski przesypać mąkę, dodać sól i jajko. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać na gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na pół godziny,żeby ciasto odpoczęło.
4.Następnie rozwałkować na cienki płat i pociąć na prostokąty. Nałożyć farsz i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 2 minuty od wypłynięcia. Podawać zrumienione na maśle. Smacznego!
Komentarze