Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi to żelazny punkt kolacji wigilijnej. W tym roku oprócz tradycyjnych z kapustą i grzybami zagoszczą takie oto frykasy. Serdecznie polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 150 ml przegotowanej wody
    Farsz:
    300 g ugotowanej fasoli
    50 g suszonych grzybów
    1/2 cebuli
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz do smaku
    1/3 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godziny. Po tym czasie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, zdjąć z ognia, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Ostudzić również.
  • 2. Przełożyć do pojemnika blendera grzyby, fasolę i cebulę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Wymieszać, odstawić na bok.
  • 3. Ciasto:
    Do miski przesypać mąkę, dodać sól i jajko. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać na gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na pół godziny,żeby ciasto odpoczęło.
  • 4. Następnie rozwałkować na cienki płat i pociąć na prostokąty. Nałożyć farsz i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 2 minuty od wypłynięcia. Podawać zrumienione na maśle. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować