Pierogi z fasolą czerwoną, ciecierzycą ,pomidorami suszonymi i kaparami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pomysł na farsz narodził się przy okazji "sprzątania lodówki". Wyszedł świetny, pierogi znikały w mgnieniu oka. Z podanej proporcji wychodzi sporo farszu, na podwójną porcję pierogów. Ja wykorzystałam połowę farszu do pierogów, a drugą połowę jako smarowidło do pieczywa, dodając odrobinę słodkiej śmietanki, aby smarowidło nie było zbyt gęste.
Kapary i suszone pomidory w towarzystwie zielonego pieprzu ...takie połączenie to tęcza smaków na talerzu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki do zrobienia ciasta:
    300 g mąki pszennej
    20-30 g masła
    125 ml wody
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta gałki muszkatołowej
    [Z tej proporcji składników na ciasto wychodzi około 36 pierogów]

    Składniki do zrobienia farszu:
    150 g sera fety
    150 g ciecierzycy z puszki lub gotowanej
    240 g fasoli czerwonej z puszki lub gotowanej
    40 g suszonych pomidorów z puszki
    20 g kaparów marynowanych
    ok. 5 g pieprzu zielonego
    50 g słodkiej śmietanki opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z fasolą czerwoną, ciecierzycą ,pomidorami suszonymi i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z fasolą czerwoną, ciecierzycą ,pomidorami suszonymi i kaparami 1. Przygotowanie farszu to nic innego jak zmiksowanie wszystkich składników na masę. Nie musi być idealnie gładka, kawałki fasoli fajnie wyglądają i smakują w pierogach.

    Ciasto możemy zrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie wyrabiając. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Odmierzamy 125 ml gotującej się wody i w niej rozpuszczamy masło. Zaraz gdy tylko się rozpuści wlewamy całość do naczynia z mąką. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy rozbełtane widelcem jajko i wyrabiamy dalej do pożądanego efektu. Ciasto musi mieć gładką strukturę i być dobrze wyrobione. Gotowe ciasto zostawiamy na ok. 15 minut pod przykryciem (może być ściereczka lniana czy folia spożywcza spożywcza)."Wypoczęte " ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy dość cienko. Ja swoje ciasto pokroiłam nożem na kwadraty i zlepiałam jak widać na zdjęciu. Technika lepienia i wykrawania dowolna.
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kapary Sery Pomidor Fasola Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować