Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie. Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag mąki pszennej typ 500
    1 jajko
    ¾ szklanki gorącego mleka
    1 łyżeczka miękkiego masła

    Farsz:
    1 szklanka fasoli Jaś
    30 dag boczku wędzonego
    2 cebule
    Pęczek świeżego koperku
    3 łyżki oleju
    Sól do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a6k6q6 1. Pierogi zaczynam od zrobienia farszu:
    Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko w kostkę, podlewam olejem i duszę 5 minut na patelni razem z posiekaną cebulą, dodaję do zmielonej fasolki, wsypuję posiekany koperek, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam. Odstawiam.
  • image-1u76vqp 2. Ciasto:
    Mąkę przesiewam na stolnicę , wbijam jajko, dodaję łyżeczkę miękkiego masła, wlewam powoli gorące mleko, mieszając ręką, zagniatam elastyczne ciasto, odstawiam na chwilę, po czym wałkuję na placek, wycinam kółeczka, nakładam łyżeczką farsz, zlepiam brzegi, układam na ściereczce.

    Gotuję w osolonym wrzątku.
    Podaję gorące z okrasą .
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować