Pierogi z fasolą

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Tego dania nauczyłam się od mamy. Jako dziecko pomagałam przy lepieniu pierogów.Miałam pięcioro rodzeństwa, a czasy były ciężkie, powojenne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 70 dag mąki
    ● jajko
    ● 2 łyżki oleju
    ● woda
    Farsz: 50 dag białej fasoli
    ● jajko
    ● 2 cebule
    ● 3-4 suszone grzyby
    ● olej lub smalec
    ● majeranek
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    Oraz: 10 dag wędzonego boczku
    ● cebula
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolę z grzybami i cebulą mielimy. 1. Fasolę z grzybami płuczemy,
    zalewamy letnią wodą i moczymy
    przez noc. Następnie gotujemy
    w tej samej wodzie, w której
    się moczyły, i odcedzamy. Cebule
    kroimy w piórka i rumienimy na
    oleju. Fasolę z grzybami i cebulą
    mielimy. Wbijamy jajko, doprawiamy
    solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną
    i majerankiem. Mieszamy.
  • zagniatamy ciasto 2. Z mąki, jajka, oleju i ciepłej
    wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy
    cienki placek,
    szklanką wykrawamy krążki.
    Nakładamy farsz i zlepiamy.
  • formowanie pierogów 3. Pierogi wkładamy do wrzącej
    osolonej wody i gotujemy. Gdy wypłyną, odcedzamy. Podajemy
    okraszone boczkiem usmażonym
    z cebulą.

Porady

Anny Faszczewskiej Pierogi można również podawać z kwaśną śmietaną. Doskonale smakują następnego dnia, po odsmażeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować