Pierogi z farszem ziemniaczano-gryczanym

4.2 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Tradycyjny farsz do ruskich (czy teraz "ukraińskich") pierogów wzbogaciłam dodatkiem kaszy gryczanej. Pierogi wyszły pyszne! Podałam je ze zrumienioną cebulką, ale doskonale będą smakowały z kwaśną śmietaną lub jogurtem.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • FARSZ:
    500 g ziemniaków (waga po obraniu)
    250 g twarogu
    100 g kaszy gryczanej
    1 duża cebula
    2-3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    CIASTO:
    600 g mąki pszennej + do podsypywania
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    150 ml mleka
    225 ml wrzątku
    2 łyżki oleju
    DODATKOWO:
    sól i olej do gotowania pierogów
    zrumieniona cebulka do podania
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z farszem ziemniaczano-gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
    Kaszę gryczaną wysypujemy z torebki i gotujemy w osolonym wrzątku 15 minut, odcedzamy na sitku.
    Twaróg rozdrabniamy widelcem.
    Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Dodajemy twaróg, cebulę i kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solę i pieprzem do smaku.
  • 2. Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy solą, dodajemy wrzątek wymieszany z mlekiem i olejem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podajemy ze zrumienioną cebulką.

Porady

Pierogi można podać z dowolnym dodatkiem - zrumienionym boczkiem dla mięsożerców, albo ze śmietaną lub jogurtem w wersji bardziej postnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować