Pierogi z farszem szpinakowy

0 (0 ocen)

Nigdy nie lubiłam szpinaku,szkoda że tak późno go polubiłam.

Składniki:


  • CIASTO,
    2 szkl mąka pszenna,
    200 ml woda letnia,
    1 szt jajko,
    1 łyżka masło,
    szczypta Sól,
    FARSZ,
    0,5 kg szpinak mrożony,
    3-4 ząbki czosnek,
    50 ml śmietana,
    do smaku Sól,
    do smaku pieprz,
    do smaku sól czosnkowa,
    do polania śmietana

Pierogi z farszem szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz; Na patelni poddusić szpinak do odparowania wody.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę. Szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz musi być doprawiony na pikantnie żeby pierogi nie były mdłe w smaku. Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę zrobić dołek dodać sól, jajko i zagnieść składniki. Cały czas zagniatając powoli wlewać letnią wodę i zagniatać tak długo aż ciasto nie klei się do rąk i będzie gładkie.Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką.Szklanką wykroić kółka nałożyć łyżeczkę zimnego farszu i dokładnie zlepić żeby w trakcie gotowania się nie rozkleiły. Pierogi wrzucić na lekko osolony wrzątek i na wolnym ogniu gotować około 8 min od wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy