Pierogi z farszem mięsno-dyniowym

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Te pierogi mają wspaniały farsz, który nie jest suchy, a wręcz przeciwnie. Dzięki temu pierogi te rozpływają się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Farsz :
    - mięso wieprzowe łopatka : 1 kg
    - dynia bambino lub inna ( bez skórki) : 300-400 g
    - cebula biała : 80 g
    - czosnek : 2 ząbki
    - marchew średnia : 1-2 sztuki
    - ziele angielskie mielone : 0,5 łyżeczki
    - sól czosnkowa : 2 łyżki
    - sól selerowa lub zwykła : 1 łyżeczka
    - papryka czerwona słodka lub wędzona : 1 łyżka
    - ostra papryka mielona : 0,5 łyżeczki ( lub mniej)
    - liście laurowe : 4 sztuki
    - lubczyk świeży posiekany : 2 łyżki
    - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy : 2 łyżki
    - wywar mięsno-warzywny : 8-10 łyżek

    Ciasto :

    - mąka pszenna tortowa: 600-650 gramów
    - olej: 4 łyżki
    - woda (ciepła): 2 szklanki
    - sól: 1 łyżka

    - mąka pszenna tortowa do podsypywania blatu : 80-100 g
    - ziarna siemienia lnianego : 2 łyżki
    - rozmaryn świeży lub pietruszka do dekoracji
    - masło : 1-2 łyżki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z farszem mięsno-dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem cebuli, soli selerowej, liści laurowych i lubczyku. 15 minut przed końcem gotowania dodać obraną marchew i dynię bez pestek. Ugotowane składniki odcedzić i schłodzić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • 2. Mięso, marchew, cebulę i dynię zmiksować lub zmielić. Masę mięsno- warzywną doprawić solą czosnkową, ostrą papryką, wędzoną papryką, zielem angielskim. Farsz posmakować, ewentualnie posolić do smaku solą morską. Dodać wywar mięsno-warzywny oraz oliwę, dokładnie wymieszać.
  • lepimy pierogi 3. Z mąki, wody, oleju i soli wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkować na blacie. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać farsz. Brzegi ciasta dokładnie zlepić.
  • pierogi z farszem mięsno-dyniowym 4. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Pierogi gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać gorące polane roztopionym masłem, posypane świeżym rozmarynem i np. zierenkami siemienia lnianego.

Porady

Masło kłądę bezpośrednio na gorące pierogi, topi się na nich i lepiej smakuje. Lubczyk można zastąpić natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować