Pierogi z fantazją

  • wyświetlono: 262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kto powiedział, że pierogi muszą być nudne i ciągle z tym samym nadzieniem ? To wcale nie musi tak być. I przykładem na to są pierogi, które Wam dziś polecam. Długo zastanawiałam się nad ich nazwą i chyba ta idealnie do nich pasuje. Jeśli chcecie dowiedzieć się co znajduje się w nadzieniu to zapraszam do lektury, może niektórzy będą zaskoczeni. I tu zaznaczam, że choć nietypowe nadzienie w tych pierogach się znalazło to były smaczne.

zzewa
  • 4 porcje
  • 60min

Składniki

Ciasto :
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Farsz :
250 g wędzonego boczku
1 mała czerwona papryka
1/2 średniej cukinii
3/4 szk posiekanego szczypiorku
3/4 szk startego sera żółtego
1/3 szk groszku konserwowego
1/3 szk marchewki konserwowej
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z fantazją

  • 1. Boczek drobno pokroić i wrzucić na patelnię.
    Podsmażyć go a potem dodać startą na tarce cukinię, drobno pokrojoną paprykę i smażyć do miękkości.
    Następnie dodać koncentrat i drobno starty czosnek a także przyprawy do smaku i odsączoną marchewkę oraz groszek.
    Wszystko chwilę smażyć mieszając aż koncentrat się połączy ze składnikami.
    Na koniec wsypać kaszę mannę i wymieszać farsz.
    Wystudzić go i na koniec dodać starty żółty ser, farsz ponownie wymieszać.
  • 2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
    Zakryć je ciepłą miską ( u mnie szklana ) i zostawić aby ciasto odpoczęło na 30 minut.
    Po upływie tego czasu wałkować ciasto, wycinać kółka i kłaść na nie porcje farszu.
    Zlepiać pierogi i układać na ściereczce przykrywając drugą aby pierogi nie wysychały.
    Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
    Gdy wypłyną gotować kilka minut a potem wyjmować łyżka cedzakową.
    Pierogi można polać masłem lub posypać szczypiorkiem i podać z ulubioną surówką.

Porady

danie dla 4 osób

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiobiadtania kuchniaMój niedzielny obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

Podstawą dobrych pierogów jest...

boczkowa fantazja

Dodane przez: Koronowianka

BOCZKOWA FANTAZJA

Bardzo smaczna,aromatyczna i ładnie...

Dodane przez: PolskaGotuje

Krewetkowa fantazja

Moje pierwsze wykonanie dania z...

Fantazja obiadowa :)

Dodane przez: Martyna1991

Fantazja obiadowa

Co tu dużo pisać , pyszne warzywka...

Pierogi leniwe z musem truskawkowo-rabarbarowym

Dodane przez: agarybak76

Pierogi leniwe z musem truskawkowo-rabarbarowym

Zamiast bułki tartej i masła, w...

Pierogi z porzeczkami

Dodane przez: Sabcia

Pierogi z porzeczkami i jogurtem

W sezonie przygotowuje pierogi...