Pierogi z fantazją

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Kto powiedział, że pierogi muszą być nudne i ciągle z tym samym nadzieniem ?
To wcale nie musi tak być.
I przykładem na to są pierogi, które Wam dziś polecam.
Długo zastanawiałam się nad ich nazwą i chyba ta idealnie do nich pasuje.
Jeśli chcecie dowiedzieć się co znajduje się w nadzieniu to zapraszam do lektury, może niektórzy będą zaskoczeni.
I tu zaznaczam, że choć nietypowe nadzienie w tych pierogach się znalazło to były smaczne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    500 g mąki pszennej
    250 ml gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Farsz :
    250 g wędzonego boczku
    1 mała czerwona papryka
    1/2 średniej cukinii
    3/4 szk posiekanego szczypiorku
    3/4 szk startego sera żółtego
    1/3 szk groszku konserwowego
    1/3 szk marchewki konserwowej
    1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
    2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z fantazją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek drobno pokroić i wrzucić na patelnię.
    Podsmażyć go a potem dodać startą na tarce cukinię, drobno pokrojoną paprykę i smażyć do miękkości.
    Następnie dodać koncentrat i drobno starty czosnek a także przyprawy do smaku i odsączoną marchewkę oraz groszek.
    Wszystko chwilę smażyć mieszając aż koncentrat się połączy ze składnikami.
    Na koniec wsypać kaszę mannę i wymieszać farsz.
    Wystudzić go i na koniec dodać starty żółty ser, farsz ponownie wymieszać.
  • 2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
    Zakryć je ciepłą miską ( u mnie szklana ) i zostawić aby ciasto odpoczęło na 30 minut.
    Po upływie tego czasu wałkować ciasto, wycinać kółka i kłaść na nie porcje farszu.
    Zlepiać pierogi i układać na ściereczce przykrywając drugą aby pierogi nie wysychały.
    Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
    Gdy wypłyną gotować kilka minut a potem wyjmować łyżka cedzakową.
    Pierogi można polać masłem lub posypać szczypiorkiem i podać z ulubioną surówką.

Porady

danie dla 4 osób

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować