pierogi z dynią i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pyszne pierogi z dynią i soczewicą

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szkl mąki pszennej

    pół szkl ciepłej wody

    1 jajko

    3 łyżki oleju


    Farsz:

    1 czubata szkl pokrojonej w kosteczki dyni

    pół szkl soczewicy czerwonej

    1 cebula

    3 świeże listki bazylii

    1 łyżka masła

    sól, pieprz

    1/4 szkl śmietanki słodkiej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Z podanych składników ugnieć ciasto aż będzie miało jednolitą, elastyczną konsystencję.

    Blat posyp mąką i rozwałkuj cienko ciasto po czym wykrawaj szklanką porcje ciasta.


    Farsz:

    Soczewicę zalej wodą i gotuj 5-6 min po czym odcedź. Na patelni rozpuść masło.

    Podsmaż cebulę i dynię. Kiedy Dynia będzie już miękka dopraw do smaku pieprzem i solą i dodaj soczewicę i zalej śmietaną. Zostaw na ogniu jeszcze 2-3 min mieszając co jakiś czas. Na koniec wkrój bazylię i wymieszaj dokładnie.

    Każdą porcję ciasta nadziej 1 łyżką farszu i zlep dokładnie by farsz nie wypłynął.

    w dużym garnku zagotuj wodę, osól i wrzuć pierogi. Gotuj 3-4 min po wypłynięciu pierogów na wierzch.

    Podawaj na ciepło polane masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować