Pierogi z dynią i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników ugnieć ciasto aż będzie miało jednolitą, elastyczną konsystencję.
Blat posyp mąką i rozwałkuj cienko ciasto po czym wykrawaj szklanką porcje ciasta.
Farsz:
Soczewicę zalej wodą i gotuj 5-6 min po czym odcedź. Na patelni rozpuść masło.
Podsmaż cebulę i dynię. Kiedy Dynia będzie już miękka dopraw do smaku pieprzem i solą i dodaj soczewicę i zalej śmietaną. Zostaw na ogniu jeszcze 2-3 min mieszając co jakiś czas. Na koniec wkrój bazylię i wymieszaj dokładnie.
Każdą porcję ciasta nadziej 1 łyżką farszu i zlep dokładnie by farsz nie wypłynął.
w dużym garnku zagotuj wodę, osól i wrzuć pierogi. Gotuj 3-4 min po wypłynięciu pierogów na wierzch.
Komentarze