PIEROGI Z DYNIĄ, CEBULĄ I ORZECHAMI

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Lubię eksperymentować w kuchni i wypróbowywać nowe smaki. Pierogi z dynia są moim ostatnim odkryciem. Smakowały całej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 cebula
    • 1-2 łyżki masła
    • 40 dag dyni
    • 3 dag orzechów włoskich
    • 40 dag mąki
    • 1 jajko
    • Sól, pieprz, cukier, mielony kminek. Olej
    • 1 szklanka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią, cebulą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz z łupin, opłucz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż.
  • 2. Obrany i pozbawiony pestek miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach dodaj do cebuli i chwilę razem smaż. Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zdejmij, przestudź , posiekaj.
  • 3. Posiekane orzechy dodaj do dyni z cebulą i starannie wymieszaj. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz kminkiem, jeśli lubisz jego smak.
  • 4. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli, wbij jajko. Wlej niepełna szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • 5. Ciasto rozwałkuj. Wykrawaj szklanką krążki. Nałóż porcje farszu i zlep brzegi ciasta formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Ułóż je w posmarowanej olejem formie, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180oC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować