Pierogi z dynią, cebulą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz z łupin, opłucz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż.
2.Obrany i pozbawiony pestek miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach dodaj do cebuli i chwilę razem smaż. Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zdejmij, przestudź , posiekaj.
3.Posiekane orzechy dodaj do dyni z cebulą i starannie wymieszaj. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz kminkiem, jeśli lubisz jego smak.
4.Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli, wbij jajko. Wlej niepełna szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
5.Ciasto rozwałkuj. Wykrawaj szklanką krążki. Nałóż porcje farszu i zlep brzegi ciasta formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Ułóż je w posmarowanej olejem formie, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180oC.
Komentarze