Pierogi z dwoma serami w rosole

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Będąc w Warszawie nie mogliśmy darować sobie odwiedzenia pierogarni "Zapiecek". Serwują tam przepyszne pierogi z różnym nadzieniem. Szczególną naszą uwagę przykuły serowe, więc po powrocie postanowiliśmy zrobić je w naszym domu. Tutaj podaliśmy je w rosole wołowym z posiekaną natką pietruszki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Rosół wołowy:

    kawałek szpondra wołowego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    por (biała część)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    kilka suszonych grzybów
    sól, pieprz

    Ciasto na pierogi:

    500 g mąki
    250 gorącej wody
    1 jajko

    Farsz:

    240 g camembert
    200 g sera lazur
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dwoma serami w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę i obrane jarzyny (w całości ) razem z opaloną cebulą, ząbkiem czosnku, grzybami i porem zalewamy zimną wodą ( tak by zakryła mięso i warzywa ), solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Następnie przecedzamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
    W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
    Sery kroimy w kostkę, mieszamy i robimy z nich kulki (śr 15-20 mm). Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyjmujemy na głęboki talerz, zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować