Wyśmienita uczta dla łasuchów. Smakują niesamowicie i poprawiają nastrój :-)
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki żytniej typ 720
około 1/2 szklanki wody ciepłej przegotowanej
1 jajko
szczypta soli (nie jest konieczna, jeśli zapomnisz)
opcjonalnie kieliszek rumu
Nadzienie:
100g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 łyżki wody mineralnej lub przegotowanej
40g cukru pudru
50g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
starta skórka z 1/2 pomarańczy
12 orzechów laskowych drobno posiekanych
Pierogi z czekoladą, orzechami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, 1 całe jajko i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto. Dolewaj stopniowo wodę do uzyskania jednolitego ciasta, które będzie plastyczne. Jeśli dodajesz kieliszek rumu, pamiętaj żeby zmniejszyć ilość dodawanej wody! Zostaw ciasto w 1 kuli, jeszcze go nie wałkuj.
Nadzienie:
Kaszę jaglaną wsyp na sitko i przepłucz pod zimną wodą. Wsyp do garnka, do którego dolejesz 2 szklanki wody. Gotuj kaszę od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza będzie al dente, przykryj ją i zostaw na około 10 minut. Kasza przez ten czas jeszcze napęczniej. Następnie wsyp kaszę do miski (najlepiej dużej), żeby szybko przestygła.
W międzyczasie zajmij się siekaniem czekolady i orzechów laskowych. Następnie sparz pomarańczę i zetrzyj z 1/2 owocu skórkę.
Kasza w tym czasie powinna już przestygnąć. Zmiksuj ją na gładką masę dodając 1 lub 2 łyżki wody, żeby było łatwiej miksować. Zmiksowana kasza powinna mieć konsystencję budyniu. Dodaj do tej kaszy posiekane orzechy, czekoladę, cukier puder i skórkę pomarańczową. Mieszaj składniki widelcem, aż się połączą. Wstaw do lodówki na około 10 minut.
Gdy nadzienie jest w lodówce, podziel zagniecione ciasto na części. Następnie posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wyciskaj szklanką kółka. Wyjmij nadzienie z lodówki. Na środku każdego kółka połóż mniej więcej łyżeczkę nadzienia. Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyc. Zagnieć brzeg palcami, a potem uciśnij je widelcem, aby uszczelnić farsz.
W garnku zagotuj dużą ilość wody. Możesz dodać do wody sól, chociaż nie jest to konieczne. Natomiast musisz dodać sól do wody, jeśli odgrzewasz uprzednio zamrożone pierogi! Wrzucaj po kilka pierogów (zależy od wielkości garnka) do wrzącej wody. Jak tylko wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową.
Pierogi podawaj na ciepło posypane kakao.
Smacznego!
Porady
Zamiast kaszy jaglanej, możesz użyć białego półtłustego sera - który odsączysz na sitku z nadmiaru wody, a następnie przedusisz przez praskę do ziemniaków.
Komentarze