Są to pierogi które oprócz innych pierogów goszczą na moim stole wigilijnym Po prostu- pyszne:)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
ponad 2,5 szkl. mąki pszennej
1 jajo
Farsz:
ok.50 dag.jabłek(może być więcej w zależności od nakładania na pieroga)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cynamonu
sól
Ponadto:
masło
bułka tarta
cynamon
Pierogi z cynamonowym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać jajko i szczyptę soli.Wyrobić sprężyste ciasto,dolewając wodę.
Jabłka umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać z cukrem i cynamonem.Owoce podsmażyć na masełku,aby sok odparował.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy.Za pomocą szklanki wykrawać kółka.na każdym krążku układać farsz z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 min. aż wypłyną.Na patelni roztopić masło ,lekko przyrumienić dodać bułkę tartą i cynamon.Gorące pierożki polać masełkiem z cynamonem i bułką tartą.
Komentarze