Pierogi z cynamonowym jabłkiem

0 (0 ocen)

Są to pierogi które oprócz innych pierogów goszczą na moim stole wigilijnym Po prostu- pyszne:)

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    ponad 2,5 szkl. mąki pszennej
    1 jajo
    Farsz:

    ok.50 dag.jabłek(może być więcej w zależności od nakładania na pieroga)
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka cynamonu
    sól
    Ponadto:
    masło
    bułka tarta
    cynamon

Pierogi z cynamonowym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dokładnie zlepiamy pierogi 1. Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać jajko i szczyptę soli.Wyrobić sprężyste ciasto,dolewając wodę.

    Jabłka umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać z cukrem i cynamonem.Owoce podsmażyć na masełku,aby sok odparował.
    Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy.Za pomocą szklanki wykrawać kółka.na każdym krążku układać farsz z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 min. aż wypłyną.Na patelni roztopić masło ,lekko przyrumienić dodać bułkę tartą i cynamon.Gorące pierożki polać masełkiem z cynamonem i bułką tartą.

Porady

Pierogi można polać samym masełkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy