Pierogi z chrzanem, ziemniakami i łososiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne domowe pierogi, najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    500 g mąki
    100 g roztopionego masła
    około szklanki gorącego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
    sól
    Farsz:
    1kg ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki świeżo utartego chrzanu
    300 ml śmietanki
    200 g wędzonego łososia
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    koperek
    natka pietruszki
    sok i skórka z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z chrzanem, ziemniakami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Farsz: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy śmietankę, posiekanego łososia, przyprawy oraz posiekaną natkę i koperek, mieszamy.

    Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.

    Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.

    Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
    Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i polane sosem jogurtowo-ziołowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować